Jednym z przydatnych urządzeń, które pozwoli pozyskać sok są prasy do owoców. Wbrew ogólnym przekonaniom, nie jest to wytwór nowoczesnej techniki, a sprzęt, który znali już nasi średniowieczni przodkowie. Niegdyś użytkowane do produkcji win, nalewek czy napojów owocowych. Dziś chętnie stosowane do wyciskania soków. Co ciekawe, w niektórych krajach tak się zadomowiły, że pomimo wielu setek lat, nadal pozostały, a swoim niezmienionym konstrukcyjnie wyglądem, cieszą oczy wszystkich użytkowników.

Jak wygląda współczesna prasa do owoców?

Dzisiejsze urządzenie przyjmuje postać sprzętu koszowego, z którego sok pozyskuje się na zasadzie tłoczenia. Stoi za tym specjalna konstrukcja, obejmująca obecność śrub, które wywierając odpowiedni nacisk na owoc, dokonuje jego uwolnienia. Z gniecionych owoców wyciskany jest sok, który następnie kanałami jest transportowany do oddzielnych komór. Tego rodzaju prasy do owoców zazwyczaj są na wyposażeniu fabryk lub zakładów produkcyjnych, które z pozyskanego soku, w dalszej kolejności produkują wina.

Tylko do miękkich owoców?

Można spotkać się ze stwierdzeniami, że prasy do owoców lepiej działają tylko we współpracy z owocami miękkimi. Nic bardziej mylnego! Współczesne urządzenia doskonale radzą sobie nawet z owocami twardymi, jak gruszki czy jabłka, przy czym musza być wstępnie ugotowane.

Z pestkami czy bez?

Prasy do owoców okazują się przydatne także w przypadku owoców pestkowanych, z których można wydobyć znaczne ilości cennego soku. Aby jednak było to możliwe, wiśnie, czereśnie czy śliwki należy uprzednio wydrylować, a dopiero potem umieścić w urządzeniu, które weźmie na swoje barki dalszą pracę. Co więcej, opisywany sprzęt doskonale radzi sobie także przy wyciskaniu soku z owoców bzu, aronii czy jeżyn.

Pojemność

Niewątpliwym atutem prasy owocowej jest fakt, że może być użytkowana do wyciskania soku z małej, jak i dużej porcji owocu - w zależności od naszych indywidualnych preferencji. W sytuacji, gdy celem jest domowa produkcja wina z przeznaczeniem do własnego użytku, wtenczas idealnym urządzeniem będzie model z koszem o pojemności nie większej niż 8 litrów.

Mechaniczna, a może ręczna?

Nie ulega najmniejszym wątpliwościom, że współcześnie największą popularnością cieszą się mechaniczne prasy owocowe. Oczywiście, w sprzedaży znaleźć można także ręczne odpowiedniki, jednak są nie tylko słabsze pod kątem jakościowym, ale przede wszystkim mniej wydajne. Spotykane w małych winnicach czy firmach produkujących soki.

Prasy do owoców znajdziesz na https://www.winodomowe.pl/pol_m_Wino-domowe_Prasy-do-owocow-125.html.