Olejek lawendowy i magia słowiańskich czarów

W Polsce, przyjęło się, że olejek lawendowy może być sposobem na wszelkie bolączki. Już we wczesnosłowiańskich wierzeniach wspomina się go jako najbardziej wartościowy ze znanych olejków eterycznych. Według naszych babć i prababć napar z rumianku, mięty czy bratka nie mogły się z nim w żaden sposób równać.

Naturalny składnik wielu kosmetyków

Olejek lawendowyBardzo szybko olejek lawendowy został odkryty dla przemysłu kosmetycznego. Najpowszechniejszym znanym zastosowaniem lawendy i olejku lawendowego są sole i płyny do kąpieli. Oczywiście jest tak ze względu na relaksujące działanie zapachu lawendy. Ponadto ze względu na rozluźniający charakter jest niewielkim dodatkiem do olejków do masażu. W kosmetykach występuje także w szamponach i odżywczych płukankach do włosów. Świetnie sprawdzi się również rozgrzany w kadzidełku olejek lawendowy, jako sposób na bezsenność.

Olejek lawendowy – czyli zrób to sam

Nie ma jednak powodu aby kupować lawendowe kosmetyki, skoro w bardzo łatwy i przystępny sposób można wykonać olejek lawendowy w domu. Wystarczy pół szklanki suszonej lawendy lub dwie szklanki świeżych kwiatów zalać pół litra wody i odstawić na kilka godzin najlepiej w ciemnym miejscu. Następnie odlać płyn i w zależności od zastosowania dodać do niego inne składniki. Dodany ocet jabłkowy stworzy nam tonik antybakteryjny, dodatek oleju migdałowego nada konsystencję odpowiednią do masaży i kąpieli, natomiast rozwodniony olejek lawendowy będzie działał jako herbatka na problemy żołądkowe.

Czysty olejek lawendowy może być też wcierany bezpośrednio na skórę. Sprawi, że będzie ona miękka i mniej podrażniona. Warto jednak przed wsmarowaniem w większą część ciała zrobić test alergiczny np. na górnej części dłoni aby sprawdzić, czy w danym stężeniu olejek lawendowy nas nie uczula. Wśród osób leczących się wyłącznie ziołami olejek lawendowy służy także do leczenia bólów głowy. Wciera się niewielką ilość rozgrzanego w palcach olejku lawendowego i pociera nim skronie.

Olejek lawendowy – nie dla każdego

Poza tym, że na olejek lawendowy powinny uważać osoby ze skórą wrażliwą, powinny na niego uważać też ciężarne. Mimo, że działa on relaksująco i może koić nerwy oraz rozluźniać obolałe plecy należy na niego mocno uważać. W pierwszej i ostatniej fazie ciąży jego silne działanie rozkurczowe może doprowadzić do przedwczesnego porodu. Natomiast jest gorąco zalecany przez doświadczone położne na salach porodowych. Niewielka ilość rozpylonego w powietrzu olejku lawendowego na sali porodowej, uspokaja przyszłych rodziców, a także działa rozluźniająco i rozkurczowo łagodząc odczucie bólów porodowych.

Jeśli przekonały Cię dobroczynne właściwości olejku lawendowego i zastanawiasz się nad zakupem – z czystym sumieniem polecamy to miejsce: https://ecospa.pl/kategoria/olejki-i-hydrolaty/olejek-lawendowy.

0.00 średnia ocena (0% wynik) - 0 głosów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*