A więc kupiłeś albo właśnie zastanawiasz się nad jej kupnem - od dawna chciałeś zacząć gotować jak profesjonalny szef kuchni. Każde kolejne przepisy wymagały jej użycia i w żaden sposób nie dało się tego obejść. Z pewnością poszerzy ona repertuar Twoich dań, ale też pozwoli na więcej eksperymentowania w kuchni. Martwisz się jednak, bo patelnia żeliwna nie jest zwykłą patelnią - czy na pewno sobie z nią poradzisz? Jak z niej prawidłowo korzystać i jak o nią dbać? I czy na pewno można smażyć na niej korzystając z płyty indukcyjnej?

O tym pamiętaj

Patelnie żeliwne

Po pierwsze - nie martw się. Patelnia żeliwna, choć na pierwszy rzut oka wydaje się mało intuicyjna i po prostu skomplikowana w użytkowaniu, to jednak jeśli tylko będziesz pamiętać o kilku zasadach, pozwoli Ci wypłynąć na zupełnie nieznane wody gotowania. Po drugie - tak, patelni żeliwnej można używać na płycie indukcyjnej, jeśli tylko patelnia ta posiada odpowiednie oznaczenie, ale z zasady nic nie wyklucza możliwości. I po trzecie - zacznij się już teraz cieszyć jej możliwościami - w końcu czas na pyszny stek!

Zacznij od przygotowania

Patelnia żeliwna musi zostać odpowiednio przygotowana, aby móc z niej korzystać. Najpierw trzeba ją zaimpregnować. w Tym celu “wyszoruj” ją za pomocą gruboziarnistej soli. Tak oczyszczoną patelnię żeliwną opłucz, dokładnie wysusz, najlepiej używając papierowych ręczników, a następnie, także za ich pomocą natłuść ją olejem roślinnym na całej powierzchni patelni - nie tylko w środku, ale także na zewnątrz. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wyłóż jego dno folią aluminiową jako zabezpieczenie przed spływającym olejem. Umieść patelnię na najwyższej “półce” w piekarniku na godzinę - do góry dnem! Po godzinie wyłącz piekarnik i zostaw patelnię w środku, czekając aż ostygnie. Po takim zabiegu nic do patelni nie powinno przywierać, a ty możesz zacząć z niej korzystać. Kiedy po gotowaniu będziesz chciał ją wyczyścić, umieść jeszcze ciepłą patelnię pod strumieniem wody. Resztki jedzenie usuń solą, jak podczas impregnacji. Patelnię żeliwną osusz ręcznikiem i natłuść roślinnym olejem - możesz ją schować do czasu kolejnego smażenia.

Jaką patelnię wybrać?

Wciąż się wahasz, jeśli chodzi o wybór patelni? Nie wiesz, jaki rozmiar wybrać? Z jednej strony przyzwyczajeni jesteśmy do dużych patelni, na których możemy przygotowywać spore ilości jedzenia na raz albo kilka różnych rzeczy w tym samym czasie. Ale patelnie żeliwne występują zazwyczaj w mniejszych rozmiarach - po pierwsze związane jest to z ich wagą. Zbyt dużej patelni żeliwnej po prostu nie moglibyśmy unieść. Po drugie powodem jest nagrzewanie. Im większa patelnia, tym dłużej “zbiera” ciepło. A nie chcemy czekać zbyt długo, prawda? Standardowy rozmiar żeliwnej patelni, idealny do codziennego smażenia i zapiekania to ok. 22-25 cm średnicy. Jeśli szukasz uniwersalnej patelni żeliwnej, to jest to idealny rozmiar na początek.