Witamina D jest nazywana witaminą słońca, ponieważ promienie słoneczne są niezbędne do jej syntezy w ludzkim organizmie. Jej niedobór jest szczególnie niebezpieczny dla dzieci, które przecież stale się rozwijają. Witamina D odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie gospodarki wapniowo fosforanowej, a zatem odgrywa istotną rolę w tworzeniu i utwardzaniu kości oraz zębów. To jednak nie koniec jej zadań:

  • witamina D wpływa na poprawne funkcjonowanie naszych mięśni,
  • wspiera komórki odpornościowe,
  • w pewnym stopniu czuwa nad podziałami komórek i je usprawnia.

Jak widać jej "praca" jest dość rozległa, dlatego tak ważne jest uzupełnianie diety o odpowiednie suplementy. Co jeszcze warto wiedzieć o witaminie D? Zrezygnuj czasem z filtrów Synteza witaminy D w naszym organizmie jest możliwa dzięki promieniom słonecznym, a zatem kremy z silnymi filtrami przyczyniają się do zmniejszenia jej ilości w naszym ciele. Jednocześnie dzieci nie mogą przebywać na pełnym słońcu bez odpowiedniej ochrony. Jak pogodzić te dwie rzeczy? Od czasu do czasu zrezygnuj ze stosowania kremów i pozwól dziecku na swobodną zabawę w skąpym ubranku, ale w cieniu drzew, gdzie nie będzie narażone na promieniowanie, a jednocześnie otrzyma wystarczającą dawkę słońca do syntezy witaminy. Niezbędna suplementacja Suplementacja witaminą D jest bardzo potrzebna, zwłaszcza w okresie jesienno zimowym, kiedy to trudno jest o słoneczną pogodę. Warto sięgać po takie preparaty, jednak dawka witaminy musi być dostosowana do ciężaru i wieku dziecka. Niedobór a obniżony nastrój Zbyt mała ilość witaminy D w organizmie wpływa na wahania nastroju. Dzieje się tak, ponieważ bierze ona również udział w syntezie serotoniny - hormonu odpowiadającego za dobre samopoczucie. Niedobór a choroby Brak tej cennej witaminy prowadzi do krzywicy oraz osteomalacji- kości dziecka mogą stać się miękkie i podatne na uszkodzenia oraz zwyrodnienia. Odpowiednia dieta Witaminę można w pewnym stopniu uzupełnić za pomocą diety. Produkty, które ją zawierają to:

  • węgorz,
  • śledź,
  • łosoś,
  • żółtko,
  • ser żółty,
  • dorsz,
  • krowie mleko.